W sobotę po tanecznej pobudce i śniadaniu uczestnicy rozpoczęli zajęcia w dwóch grupach. Pierwsza z nich to była grupa "kucharzy", która cały dzień przygotowywała smaczne dnia. Pierwsze zajęcia dla nas poprowadził szef kuchni w "Karczmie nad Sandelą". Pan Wiesław Mergalski nauczył nas jak ugotować zupę jarzynową oraz eskaplopki z kurczaka. Drugą osobą, która poprowadziła dla nas zajęcia była Pani Helena Wyżlic, która jest nauczycielką zawodu cukiernik i kucharz małej gastronomii w ZS w Lubawie.
Nasza prowadząca przedstawiła nam sposób przygotowania tortu z marcepanem, muffinek, pralinek oraz kremu czekoladowego z sosem wiśniowym. Na koniec dnia dla tej grupy odbył się krótki wykład z dietetykiem Anną Kirzenkowską, który nosił nazwę "Czy wiesz co jesz?". Zaś druga grupa survivalowa, którą cały dzień prowadził Maciej Kucharski "Vietnam" instruktor survivalu przebywali w lesie , gdzie ćwiczyli jak zbudować szałas, rozpalić ogień w każdych warunkach oraz jak przygotować soczystego kurczaka na ognisku.
Wieczorem podczas części integracyjnej harcerze zagrali w wielkiego Twistera i Familiadę a wędrownicy przeprowadzili dyskusję na temat Prawa i Przyrzeczenia Harcerskiego. W niedzielę po apelu kończącym, jak w każdą trzecią niedzielę miesiąca odbyła się Mszy Harcerskiej w Kościele św. Jana Chrzciciela, w której wszyscy wzięli udział.
Jeszcze raz bardzo serdecznie chcemy podziękować wszystkim osobom, które przyczyniły się do organizacji naszego biwaku tj.: dh J.Sarnowskiemu, Pani H.Wyżlic, Panu W.Mergalskiemu, dh M.Kucharskiemu, Panu M. Żuchowskiemu, Panu M.Kanterewicz, Panu W.Fafińskiemu oraz za udostępnienie sali w SP Pani E.Kowalkowskiej oraz Pani Sołtys ze wsi Targowisko Dolne za udostępnieni zaplecza kuchennego.
pwd. Magdalena Kirzenkowska
drużynowa V Lubawskiej Grunwaldzkiej Drużyny Harcerskiej "InVictus"
foto Organizator i mz
<br />
lista postówprzejdź do galerii